September je mesiac, keď treba veľa jesť...

Autor: Danica Chames | 18.9.2019 o 19:34 | Karma článku: 10,04 | Prečítané:  5658x

...a vôbec to neplatí len v prípade, že ste medveď. Aj my, ľudia, máme dobrý dôvod, prečo sa pred zimou poriadne naládovať. Tomu dôvodu sa hovorí šetrnosť. Hoci v dnešnej dobe je modernejšie nazývať to ekologickým správaním.

Väčšinou to začne vetou ozývajúcou sa z útrob našej pivnice: „Mohli by ste jesť tie rajčiny? Už ich tam je plná prepravka!“ volá zachrípnutým hlasom môj svokor. My ich, pravdaže jeme, ale všetko má svoje medze. V polovici júla sa väčšinou nevieme dočkať, kedy konečne začnú dozrievať. Koncom augusta však už každý člen našej rodiny túži po jedle, ktoré by neobsahovalo paradajky. Na červenú farbu sme alergickí a deti si v pizzerii prestanú objednávať pizzu, lebo ... no veď viete. Dokonca sú schopní namiesto toho zjesť aj šalát s brokolicou či polievku s kalerábom. A na hot-dog si namiesto kečupu dávajú horčicu. Úplne dobrovoľne.

Potom príde veta: „Treba dojesť tie minuloročné orechy! Čo nevidieť už budú nové. A zdá sa, že ich bude neúrekom.“ A tak si orechy prihadzujeme do jogurtov, do ovocných nápojov a v mletej forme aj do fašírok. A keď sa nik nepozerá, nasypem ich aj do tuniakovej nátierky.

„Prečo nejete to hrozno?“ ozve sa zdola o pár dní. „Už ho obžierajú osy!“ Najskôr ho tým osám nedarujeme, ale ani nie o dva týždne idem na koniec záhrady, kľaknem si pod ich hniezdo a prosím, aby nám s ním, preboha živého, trocha pomohli. Vyleziem na strechu a škrekľavým spevom zvolávam na hostinu aj škorcov.

„A nezabudnite na tie vinohradnícke broskyne!“ počuť o ďalších niekoľko dní. Aranžujem ich do všakovakých maľovaných misiek, miešam s hroznom a rajčinami, pridávam lístky mäty a bazalky, aby to vyzeralo ešte chutnejšie, ale akosi z nich ubúda strašne pomaly. Zavolám všetkým kamarátkam, susedom aj nepriateľom, aby si prišli obrať, ale hoci mi po iné mesiace všetci vyvolávajú, v septembri akoby každý stratil mobil.

„A jedzte tie jablká! A prečo si neberiete tie cukety!!! A čo tekvice? A nechcete patizóny?“ Najradšej by som zvrieskla z plných pľúc: „Nechceme!!!“ ale nechcem byť nezdvorilá. A neekologická. A tak sa v zúfalstve septembrového prebytku zhlboka zamyslím a takmer prepadnem túžbe po februárovom nedostatku. Naveľa však prídem s geniálnym nápadom. Nazvem ho septembrový koláč.

Septembrový koláč nemá jednotnú receptúru. Záleží na konkrétnej štruktúre vašich prebytkov. A dá sa rôzne kombinovať. Môžete urobiť cuketovo-paradajkovo-tekvicový s cesnakom alebo orechovo-jablkovo-hroznový so škoricou. Ale môžete byť aj kreatívni a vyrobiť si orechovo-patizónovo-hruškový s rumom. A vo fáze najväčšej beznádeje to tam, jednoducho, nahádžete všetko. A hotovo. Poviete si, keď zima klope na dvere, ani ten medveď si nevyberá - čučoriedky zajedá nepečeným pstruhom. Tak prečo by sme mali byť prieberčiví my.

Mráz nám ale ešte nehorí za pätami, a tak som sa dnes relatívne krotila. To, čo som skombinovala bolo zrejme jedlé, lebo ani nie hodinu po vytiahnutí z trúby už bola polovica fuč. A aby ste nemuseli závidieť, tu vám prezradím, ako na to:

Potrebovať budete 3 až 5 vajec, podľa stavu vášho prebytku. Šálku trstinového cukru. Deci oleja. Jeden a pol až dve šálky špaldovej múky (alebo hocijakej inej), rovnaké množstvo mletých orechov, prášok do pečiva, vinohradnícke broskyne pokrájané na kúsky (alebo jablká či hrušky), hrozno, polovicu tabličky posekanej tmavej čokolády, jeden škoricový cukor a pol šálky vody. Namiesto vody sa dá použiť aj mlieko, ale naša domácnosť s dvomi tínedžermi trpí permanentným nedostatkom mlieka, takže, bohužiaľ, do koláča sa neušlo.

Vajca vyšľaháte (s rozdeľovaním na bielok a žĺtok sa, prosím vás, netrápte – mne sa to ešte nikdy nepodarilo), pridáte cukor, znova prešľaháte a za stáleho šľahania pomaly vlievate olej. Múku, orechy a prášok do pečiva dobre premiešate a po lyžiciach pridávate do mokrej zmesi. Cesto vylejete na vymastený plech, nahádžete doň (najlepšie rovnomerne, ale nie je to nutné) broskyne, hrozno, čokoládu, vrch posypete škoricovým cukrom a šup s tým do trúby na 20 až 30 minút.

No ale nechcem vás viac zdržiavať, isto aj vy máte plné ruky práce so septembrovým vyjedaním. Ja sa idem pozrieť, či mi z toho koláča ešte zostalo....

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Archívny článok

Odborníci radia, čo robiť v horiacej budove

Staré budovy nemajú dostatok únikových ciest ani protipožiarne technológie.


Už ste čítali?